Ekološki rat u Bačkoj Topoli

0
1132
Loading the player...

Stanovnici Bačke Topole u protekle dve godine bore se protiv zagađenja rečice Krivaje. Građani koji su ukazivali na problem zagađenja, tuženi od strane zagađivača. Predsednik opštine, Gabor Kišlinder kaže da grad preduzima sve što može kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

Neprijatni mirisi, opšte zagađenje glavni su problemi u opštini Bačka Topola. Ovo mesto u Bačkoj, postalo je i za sinonim za progon ekologa koji javno govore o zagađenju okoline.

Dragan Pečurica je i osuđen zbog podataka koje je iznosio o Žibelu, a nakon žalbe njegovog advokata presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. Uobičajeno je da svi koji se žale na zagađenje, bivaju tuženi od druge strane za povredu ugleda firme.

„Na te probleme sam ukazao javno i čim sa ukazao javno preko sredstava javnog informisanja, facebook-a, blogova i tako dalje odmah su me zagađivači tužili, sud me i osudio. Proglasio me krivim u ime naroda, a se borim za narod“, kaže Dragan Pečurica.

Građani Bačke Topole potpisali su jednu peticuju sa preko 1700 potpisa u kojoj zahtevaju čistu Bačku Topolu. U lokalnoj samoupravi kažu da su upoznati sa problemom i da je u toku izrada dokumentacije za gradnju prečistača otpadnih voda. Uporedu u planu je izgradnja kanalizacione mreže.

„Onda smo rekli, da ćemo krenuti kao grad sa jednom faznom izgradnjom.U toku je završetak projekta za prečistač za 15.000 jedinica. MI u gradu imamo 5.000 jedinica kanalizacije i trebalo bi trećinu tog prečistača da uradimo, priključiti. Pa, smo skinuli 30 odsto u nekom vidljivom vremenu I da nakon toga bi trebalo da radimo jednu fazu u sledećih 5.000“, veli Gabor Kišlinder.

Kako bi ukazao na problem, Dragan Pečurica već dve godine jednom mesečno drži protesni skup.

Dragan Pečurica će 17. septembra 25-ti put za redom održaće ekološki protest zbog zagađenja u opštini Bačka Topola. Gde će tačno biti održan protest, za sada se ne zna. Ali se zna da počinje u 10 časova.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY