Evropski vikend posmatranja ptica 1. i 2. oktobra

0
546

BirdLife International i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine 1. i 2. oktobra organizuju Evropski vikend posmatranja ptica – EuroBirdwatch 2016. Izleti će biti realizovani na 27 lokaliteta širom zemlja, a poslednji dan za prijavu učesnika i učesnica je petak 30. septembar.

Pod sloganom „Ptice nikada bliže“ ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica posetiocima će otkriti zanimljive činjenice o seobi ptica i upoznati ih sa opasnostima koje im prete tokom putovanja.

Izleti posmatranja ptica biće organizovani u sledećim mesima: Deliblato, Bački Petrovac, Novi Sad, Knić, Bela Crkva (Labudovo okno), Bečej, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište, Nacionalni park „Tara“, Palić, Sremski Karlovci, Bačka Topola, Taraš, Kanjiža, Beograd (Beljarica i Veliko ratno ostrvo), Ovčar Banja, Vršac, Mokrin, Bačka Palanka, Popovica (Fruška gora), Novi Bečej, Hajdukovo i Melenci.

Program je namenjen svim uzrastima. Potrebno je obući se prigodno za šetnju u prirodi, poneti flašu vode i dvogled za posmatranje, ukoliko ga učesnici i učesnice poseduju.

Svi zainteresovani potrebno je da se prijave lokalnom vodiču najkasnije u petak 30. septembra, a lista izleta sa vremenom i kontakt podacima za prijavu može se pronaći ovde.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla ebwserbia@gmail.com ili telefonom na broj 064 1260 269.

posmatranje-ptica-jpg_660x330

Cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica – EuroBirdwatch 2016. jeste da građane i građanke Srbije, kao i drugih zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom događaju, upozna sa čudesnim fenomenima ptičijih seoba ali i njihovim potrebama na gnezdilištima, selidbenom putu i u oblastima gde provode zimu.

Prošle godine, 41 država u Evropi i Centralnoj Aziji učestvovala je u organizaciji 1.093 događaja, sa više od 32 hiljade ljudi koji su izašli da posmatraju i pomognu u brojanju ptica. Tada ih je registrovano više od 5 miliona. U 2016. događaj je koordinisan od strane BirdLife Švajcarska, koja ima ulogu evropskog Centra za obradu podataka koji su sakupljeni u svim zemljama učesnicama.

U Srbiji Evropskim vikendom posmatranja ptica 2016. koordiniše Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, partner BirdLife International.

drustvo-za-zastitu-i-proucavanje-ptica-jpg_660x330

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osnovano 1989. godine i okuplja pojedince, institucije i zajednice koje brinu za budućnost ptica i prirode u Srbiji u mrežu aktivnih članova i uspostavlja i održava partnerstva sa udruženjima za zaštitu ptica i prirode širom sveta, zasnovana na zajedničkom radu na proučavanju i zaštiti ptica i njihovih staništa.

Podeli vest sa prijateljima:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY