Markovdanski susreti dece i pesnika na Panoniji

0
982

Danas i sutra (06-07.05.2016) Markovdanski susreti dece i pesnika na Panoniji. Završne pripreme već uveliko traju, stigli su gosti iz Makedonije i Slovenije, a polako stižu i ostali…

Markovdanski susreti dece i pesnika su jedinstven festival koji okuplja najpoznatija pesnička, muzička i slikarska imena sa prostora bivše Jugoslavije. U vremenu poremećenih vrednosnih kriterijuma i dominacije kiča, festival prvenstveno služi za estetizovanje i edukaciju mladih, koji imaju pravo da odrastaju zdravo i uz prave uzore.
Ovogodišnji lajtmotiv festivala je „Detinjstvo ujedinjeno u različitost“ na kome se očekuje učešće od oko 2.000 mališana iz Srbije, kao i učenika iz škola Crne Gore (Kotor), Makedonije (Veles), Slovenije (Celje), Hrvatske (Beli Manastir) i Republike Srpske (Prnjavor).

Cilj festivala je podsticanje dečjeg stvaralaštava, povezivanje i promocija stvaralačkih sposobnosti najmlađih, negovanje multietičnosti, negovanje jezika, popularizacija boravka u prirodi, prezentacija kulturnog i istorijskog nasleđa u srcu Bačke, smanjenje kulturnog siromaštva dece i mladih.

Koncepcija festivala omogućava deci da kroz razne kreativne škole pokažu svoj talenat i da im se na taj način omogući prostor gde će ga javno prezentovati. Posebnost festivala je multietičnost, multikulturalnost i zbližavanje učenika drugih jezičkih područja i entiteta. Ako se svemu tome doda jedinstveni panonski park gde se izvode programi, a koji je pod zaštitom države i retkost u Vojvodini, sve dobija na značaju.
Veliko interesovanje škola za festival, u dosluhu je sa prirodom i važnim piscima što ima za cilj izvesti kulturu iz hermetizacije i pokazati je na svakom kutku.
Takmičarski programi: muzikaljenje, dramoletanje, literarno pesničenje, mini sajam dečje knjige, potraga za blagom sa akcentom na upoznavanje prirodnog resursa Panonije, pravi su mamac za omasovljavanje festivala što daje veliku šansu razvoju turizma čitavog područja.
Svake godine svojim dolaskom i učešćem na festivalu brojne poznate ličnosti daju doprinos festivalu, a ove godine učestvuju pesnik Raša Popov, glumac Boda Ninković, Hor „Čuperak“, Dobošari „RITAM Duše“, Tode Nikoletić, Robert Takarič, Miroslav Kokošar, Tatjana Pupovac, Suzana Krivokapić, Desanka Nikolova, Ivana Nešić, Jovana Jelovac, Ivana Popadić, Arsa s Marsa, Miljana Orašanin, Nemanja Mihajlović, Milan Stanković, Aleksandra Savić, Ana Babić, Mateja Bokan, Žarko Pribaković, Dragana Mihajlović Bokan , Anastasija Vasiljević, Anđela Vasiljević, Petko Zorić, Nataša i Milovan Đuričković, Ivana Jelenković i drugi.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY