Saopštenje za javnost

0
559

Na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju objavljena je vest da je Agencija odobrila prodaju i potpisala ugovore sa novim vlasnicima 32 elektronska medija, među kojima se nalazi i Javno Informativno Preduzeće Bačka Topola, čiji je novi vlasnik civilna organizacija „URKO“ iz Pačira.
Grupa Građana „Civil“ sa negodovanjem reaguje na ovakvu odluku Agencije i izražava sumnju da je prodaja i dalji način poslovanja pomenutog medija u suprotnosti sa elementarnim ciljem Zakona o privatizaciji medija, a to je povlačenje lokalnih zajednica iz finansiranja javnih glasila, odnosno prestanak finansiranja istih iz budžetskih sredstava. Smatramo da su Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija i Agencija za borbu protiv korupcije morale steći uvid u način sticanja znatnog dela finansijskih sredstava udruženja „URKO“, te zaključiti da je isto udruženje milionske iznose inkasiralo iz budžeta lokalne samouprave Bačke Topole, putem netransparentnih konkursa. Poznavajući kadrovsku strukturu rukovodstva „novog vlasnika“ JIP Bačka Topola koja se ujedno znatno podudara sa rukovodećom strukturom Mesne zajednice Pačir, kao i njenu bliskost sa delom rukovodstva opštine Bačka Topola koji pripada političkoj organizaciji Savez Vojvođanskih Mađara, sumnjamo da je namera da se političkim uticajem i svim beneficijama koje proizilaze iz te povezanosti, na netransparentan i nelegitiman način pomenuta stranka dokopa elektronskog medija za svoje potrebe. Pritom smatramo da su akteri ove privatizicije za ostvarenje stranačkih interesa zloupotrebili pozamašnu količinu materijalnih sredstava obezbeđenih od strane poreskih obveznika Bačke Topole. Verujemo da je Zakon izigran, pošto je jasno da većinski deo lokalne vladajuće koalicije (SVM) namerava i dalje sumnjivim konkursnim putevima da finansira civilnu organizaciju „URKO“, kako bi preko nje finansirali dalji rad medija, sada već u njihovom vlasništvu. Činjenica je da je i ranije u većem delu selektivno i neobjektivno funkcionisalo informisanje građana od strane JIP-a, usled značajnog upliva lokalne politike (SVM-a), pre svega u kadrovsku, a samim tim i u uređivačku politiku JIP-a. Nadamo se da će nadležne institucije postupati po zakonu, da će preispitati donetu odluku, te da će privatizacija JIP Bačka Topola kao i sudbina svih zaposlenih u tom preduzeću biti rešena na zakonit način, bez ugađanja političkim strukturama zarad zadovoljavanja ciljeva u njihovoj uskoj interesnoj sferi.

Grupa Građana „Civil

NO COMMENTS