ZBOGOM POREZU NA LUKSUZ Od sledeće godine registracija vozila na osnovu VREDNOSTI, a ne KUBIKAŽE

0
577

Registracija vozila trebalo bi da se od sledeće godine plaća na osnovu vrednosti, a ne kubikaže i to će, kako smatraju auto uvoznici, napokon otvoriti tržište četvorotočkaša veće zapremine motora.Novinu u određivanju cene registracije vozila najavio je ministar finansija Dušan Vujović koji je najavio da će set novih zakona biti spreman do kraja ove godine. Vujović je rekao da je vreme za izmene poreskih zakona i naveo “primer plaćanja poreza na automobile koji je do sada bio po kubikaži vozila umesto da se računala vrednost”.

Trgovci automobila pozdravljaju ovu promenu.

Granica 2.000 kubika

– Zbog visine registracije tržište vozila sa više od 2.000 kubika je u poslednjih šest – sedam godina potpuno zamrlo, a takve automobile kupovale su jedino firme i pravna lica. Tako smo imali slučaj da, recimo, “audi 4,2” košta na pijaci između 1.000 i 2.000 evra, a da mu porez godišnje izađe čak 3.000 evra. Zato niko nije kupovao automobile jače kubikaže kakvi su “bmv”, “mercedes” ili “audi” jer registracija svake godine košta kao još jedno polovno vozilo. Očekujem da ova novina upravo otvori to tržište – objašnjava Milan Belin, iz grupacije “Reno – Nisan – Dačija Srbija”.

Koliko je trenutni cenovnik registracije vozila nelogičan dokazuje i primer koji navodi Dejan Potkonjak, glavni i odgovorni urednik magazina “Autobild”.

– Apsurdno je da se za novi, luksuzni “BMW X5 xDrajv”, koji vredi gotovo 60.000 evra, plaća porez od oko 10.500 dinara, dok vlasnik 10 godina stare “tojote RAV4” plaća 4,5 puta veći porez, odnosno oko 45.000 dinara! – priča Potkonjak.

Kako objašnjava, „caka“ je u nekoliko stotina kubnih centimetara – ili čak i manje! – na magičnoj granici od dve litre radne zapremine koja je kod nas i dalje aktuelna, iako nije u skladu sa tehnološkim razvojem vozila.

Automobili sada zbog modernih tehnologija razvijaju veće snage iz mnogo manje radne zapremine.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY